De lijfspreuk van de Nijmeegse 4daagse is; “Wie blijft wandelen wordt 100”. En daar is wel wat voor te zeggen. Wandelen is een basis-manier van voortbewegen die vrijwel iedereen wel kan. Ik wil hier wat tips neerzetten om blessurevrij te kunnen (blijven) wandelen.
Is wandelen een sport?
Niet als je een half uurtje met ‘de hond gaat wandelen’. Bewegen is altijd goed voor een mens, dus ook een wandelingetje van een half uur of uur (met de hond). Maar, als je een paar uur in een flink tempo wandelt begint het toch wel erg op sport te lijken. Je hartslag gaat behoorlijk omhoog, en het zal je verbazen hoe snel je het best wel warm krijgt. En juist het langdurig(er) bewegen in een matig tempo zorgt ervoor dat er een vetverbranding op gang komt. Een prima manier om af te vallen, als je tenminste de verbruikte calorieën niet meteen gaat aanvullen door (veel) extra te eten.
De wandel-uitrusting
Daar ben ik snel mee klaar; koop een paar goede wandelschoenen! En dan heb ik het niet over een paar wandelschoenen die je online koopt, maar ga naar een goede winkel die je voeten op meet! De meest gemaakte fout bij het kopen van wandelschoenen is ze te klein en/ of te smal kopen. Ik heb daar een aparte pagina aan gewijd. En verder? Een rugzak(je) voor eten en drinken, een opvouwbaar parapluutje en een lichte poncho voor als het goed doorregent. En, oh ja. Ik heb nooit een zonnebril op, maar altijd een petje. Helpt ook goed om b.v. je bril bij regen een beetje droog te houden.
Blessures
Yep, óók met wandelen kun je blessures krijgen. En zelfs hele nare waarmee je lang zoet bent. Ook daar is een aparte pagina voor. Ook met gewoon wandelen kun je fouten maken waarmee je specifieke spieren of gewrichtsbanden gaat overbelasten. En je hebt natuurlijk het meeste lol als je lekker en zonder pijn kunt lopen.
Training
Om te trainen voor een bepaald doel zijn trainingsschema’s wel handig. Voor b.v. de Nijmeegse 4daagse zijn hele uitgebreide schema’s te vinden die je natuurlijk ook gewoon kunt gebruiken om een tocht of vakantie voor te bereiden. Door het jaar heen staan er bij wandelclubs overal wandelingen op de agenda, over het algemeen prima georganiseerd, die je in je training kunt inpassen. En dat staat mooi bij elkaar op deze website.
Looproutes
Toen ik voor de eerste keer trainde bestonden er nog geen smartphones met programma’s die je gelopen afstand konden bijhouden. Daarom hield ik het simpel. Ik had mijn loopsnelheid opgenomen (toen plm 5800 m per uur) met behulp van de hectometerpaaltjes aan de kant van de weg en als ik uit ging van 9 uur zuivere looptijd (dus excl. de pauzes) had ik ruim 50 km gelopen. Ik vertrok gewoon een bepaalde kant op en na een uur of drie-vier ging ik weer richting huis. Bleek ik dicht bij huis nog niet voldoende gelopen te hebben dan maakte ik gewoon nog een extra lusje. Toch is het erg handig om een route te kunnen plannen. Daarvoor gebruik ik de website Afstandmeten.nl. Je kunt makkelijk een route bij elkaar klikken en voor op de telefoon is een app beschikbaar waarin je kunt zien of je niet teveel van de geplande route afdwaalt. Je kunt je registreren op die website waarmee je jouw geplande/ uitgezette tochten kunt bewaren. Erg handig! Afstandmeten.nl maakt overigens gebuik van “OpenStreetmap” die, zéker voor wandelen, veel gedetailleerder is dan Google Maps.